Oude grafzerken in en om de kerk
Oude grafzerken in en om de kerk
In de wandelkerk treft men een vijftal grafstenen aan, waarvan enkele in het verleden als stoep werden gebruikt. Ze liggen er sedert onheuglijke tijden en zijn door vele generaties, die in en uitgingen, zover afgesleten, dat slechts hier en daar nog enkele lettertekens herkenbaar zijn. Boven de tekst is een cirkel met daaromheen heraldische bladversiering. Het wapen zelf is of niet aangebracht, of geheel uitgesleten, of wat waarschijnlijker is, in de Franse tijd geheel weggekapt.
Eveneens in de wandelkerk ligt een zerk, die grotendeels uitgesleten is. De nog aanwezige letters en cijfers zijn onleesbaar, behalve een gedeelte, dat luidt: “… met zn. Ghesellinne De Vrou Gheerbosch van Levendaele, ghecoren Wensscat H/erde…” Tevens zijn in de kerk onder de zitbanken in de zuidvleugel eveneens enkele grafzerken aanwezig. Vanuit het schip naar het zuiden ziende, een zerk waarop nog leesbaar is: “De eersamen Olaerd… en jofvrouwe Digne van der Hey’s dochter. Zij sterf XVLIII de XIX November.”
Verder aldaar een zerk met het opschrift:
Aan de andere zijde van het gangpad in deze zuidvleugel ligt een zerk met een opschrift als volgt: Nog is in de zuidvleugel van de kerk een zerk aanwezig met onduidelijke inscripties, waarvan te lezen is: “Hier ligt begrave Jacop… sterf Anno 1546. Lendert Jacops.” Een en ander is langs de randen ingebeiteld, terwijl in het midden een cirkel is te zien, waarvan de inscriptie niet meer te ontcijferen valt.
Tenslotte zijn nog enkele grafzerken te noemen, welke voorheen in de vloer zichtbaar moeten zijn geweest, maar na kerkrestauratie(s) waarschijnlijk onder de vloer zijn komen te liggen. De opschriften daarvan waren:
1633 Misschien dat u al jaren in de kerk komt en de engelen boven het orgel, het aantal pijpen op het orgel en de vormen van de versieringen aan het plafond inmiddels uit uw hoofd kent en zou kunnen natekenen. Maar wat uw waarschijnlijk niet zo goed kent zijn de grafzerken die op verschillende plaatsen in de kerk liggen. In juli van dit jaar is mevrouw Dr. Sophie Oosterwijk van het Medieval Memoria Online (Memo) project bij ons in Yerseke op bezoek geweest. Zij heeft van de 4 grafzerken die óf erg versleten zijn óf grotendeels verborgen liggen onder de kerkbanken de inscripties grotendeels kunnen lezen en foto’s gemaakt voor in het archief van MeMo. Het project Memo is opgericht om wetenschappers te helpen bij het uitvoeren van onderzoek naar memoria in de periode tot aan de reformatie (ca. 1580) in het gebied van het hedendaagse Nederland. Grafzerk van Cornelis Gilissen en zijn vrouw Geertruit
Deze steen ligt in de wandelkerk aan de zijde van de consistorie. Grafzerk van Olaerd en zijn echtgenote Digne Anthonis van der Heye dochter Deze steen ligt in de zij-vleugel aan de zijde van de consistorie onder de kerkbanken. Dit is een overdwars gebroken stenen zerk met figuren van een echtpaar in hoog reliëf onder een Gotische boog; randschrift in Romeinse hoofdletters; twee wapens in het onderste register; ronde medallions met evangelistensymbolen. Oorspr. inscriptie: ‘Hier begraven den eersamen Olaerd [blanco] Ende iofvrouwe Digne Anthonis van der Heye dochter [...]uwe zij sterf XVc LIIII den XIX november.’ (19-11-1554) (Ook later opschrift 17e eeuw voor Ian Oolaertsen van Oostee en zijn zoon Adolph Ianson van Oostee). Grafzerk van Jan Symonsz, Jacop Symonsz en overige familie Deze steen ligt in de zijvleugel aan de zijde van de consistorie onder de kerkbanken. Dit is een gebroken stenen zerk met Gotisch randschrift, kwartierwapens met kruis in de hoeken, en centraal rond medaillon met miskelk en hostie, waaromheen een randschrift. Inscriptie: ‘Hier leyt begraven Jacop Symonsz. sterf anno 1546 ende Lenaert Jacopsz. [...] sterf anno [blanco] [...] Martinis(?) Jacopsz. sterf [blanco].’ Inscriptie rondom medallion: ‘ghemaekt [...] Heer Jan Symonsz. die sterf anno 1542 in februarij’. Grafzerk van een onbekende priester (Cornelis Antonisse?) Deze steen ligt in de wandelkerk aan de zijde van de preekstoel. Dit is een zeer versleten en overdwars gebroken stenen zerk met nog vaag herkenbaar een priesterfiguur in een nis met zijn hoofd op een kussen; Gotisch randschrift en vierpassen met evangelistensymbolen. Linker onder- en bovenhoek ontbreken. Inscriptie.: ‘Hier leyt begrave(n) / Meester Cornelis Antonisse sterf int jaer / ons Heeren XVc en(de) XXV [...]’ (1525?) Buiten de kerk, op het oude kerkhof lagen de grafkelders der families Knoll en Dominicus, waarvan de grafzerken in het tweede kwart van de 20e eeuw zijn verwijderd. Boven de ingang aan de koorzijde (Kerkplein) die ontstaan is in de periode 1797-1800 staan 2 leeuwtjes die voorheen stonden op de toegangspoort naar het voormalige kerkhof rond de kerk, voorzien van de wapens van Yerseke en Zeeland. Vanaf die tijd zei men in Yerseke: "Die is door de leeuwtjes gegaan" als iemand overleden was. De steen herinnert aan een woelige periode en was voorheen waarschijnlijk geplaatst boven de oude ingang aan de westzijde. De tekst op de steen luidt: "Als Quirijn Vlasman alhier Gods woord leerde, werd ik begonnen, doch zwaarlijk volent, de kerkmeesters, die met hem mijnen val keerden, waren Ingel Couput, Adolph van Ostee bekend". | ||
terug | ||